DØDSBILLIG MOTE

Det neste halvåret skal jeg ta for meg klesindustrien både det positive og negative i form av tre moduler, en om mennesket, ett om objekt og ett om sted. Hvordan det kommer til å utvikle seg er jeg ikke sikker på enda, men tiden vil vise. 

Uansett, jeg har begynt min research. Jeg var klar over at klesindustrien var ille, som jeg er sikker på at de fleste er klar over. Men hvor ille den faktisk er har sjokkert meg. Tekstilindustrien er en ting, men hvor mye det går utover andre mennesker som ikke er tekstilarbeidere og verdenen vår var noe jeg aldri har tenkt over. 

For å kunne produsere ett klesplagg trengs det ett materiale, bomull er en av dem. For at det skal være mulig å kunne produsere så mye klær som det gjøres i dag trengs det mer bomull enn det det er mulig å kunne produsere økologisk. Så, det geniale da er jo å sprøyte ned bomullen med kjemikalier for å genmodifisere den så de blir større, det blir mer og det blir bedre, alle blir glade? Men baksiden er en helt annen. Menneskene som arbeider med bomullen blir syke, også mennesker som ikke gjør det blir syke for det påvirker elver og  området rundt. Dette forårsaker funksjonshemninger hos barn og voksne, hudsykdommer og mye mer.  

Selve tekstilindustrien vil jeg ta for meg litt senere. Men jeg ber folk tenkte seg litt om, jeg må gjøre det selv. Kjøp mindre av klær du bare bruker en gang og så kaster. Tenk på hvor du kjøper klærne dine, får arbeiderne en levelønn? Det handler ikke om å slutte å kjøpe klær i kjedebutikker  som driver med "rask mote" hvor klærne er kjempe billig, for da vil ikke arbeiderne lengre ha en jobb. Det handler om at prisene må trekkes opp og at pengene må gå til rette personer.  Hvis det blir solgt mindre klær av hver enkelt vare, vil også prisene bli litt dyrere. For akkurat nå går bare 0,6% av det DU betaler for en t-skjorte til lønn. Det vil si at tekstilarbeideren får 90 øre av noe som koster 150kr, mens klesmerke/butikken får 75kr.  Noe må gjøres. 

Jeg anbefaler alle som vil vite mer å se filmen the true cost, eller gå på framtiden.no for å lese mer. 

Rask mote: kjedebutikker som produserer enorme mengder av klær på kort tid.